CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 10, 2009

Anak Kecil Yang Takut Api Neraka

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.

Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil kenapa kamu menangis?"

Maka berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum" yang bermaksud: " Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, "Wahai anak, janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal, tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguh anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

Begitulah lumrah alam. Kebiasaan golongan yang berusia muda mudah untuk menyedari akan hal baik buruk. Mudah membezakan yang mana halal dan haram. Keinginanan kepada ketenangan, keberkatan dan kebahagian amat mendalam. Sebab tulah golongan muda ini berdasarkan kepada Sirah Nabi Muhammad SAW, mereka merupakan teras dalam perjuangan Islam. Bahkan golongan muda lah yang banyak mempertahankan Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW pada ketika itu. Jadi, ambillah peluang masa muda kita ini untuk terus berbakti dan sama-sama memperjuangkan Islam di tanah air kita ini sebelum datangnya masa tua kita.

1 comments:

SAIFUL IMAN said...

huh!
terkedu membaca entri ini
buat minda terfikir
bnyak mana sudah dosa dibuat
jika dibanding dengan pahala
....